September velja za mesec Alzheimerjeve bolezni, ki je po podatkih NIJZ najpogostejši vzrok demence in predstavlja okrog dve tretjini vseh primerov demence. Letos poteka pod geslom: »Čas je, da preidemo od besed k dejanjem na področju demence«. V sloganu lahko začutimo spodbudo, da lahko s skupnimi močmi soustvarjamo pogoje, da se bo naš odnos do oseb z demenco spremenil in bomo postali demenci prijaznejša družba.

Ker je naš DSO Kamnik demenci prijazna točka in smo želeli ozavestiti naše stanovalce o demenci, smo 27.9.2024 organizirali poseben dogodek.  V okviru tega so se naši stanovalci najprej razgibali pod vodstvom fizioterapevtke Veronike, saj fizična dejavnost zmanjšuje tveganje za nastanek demence. Nato je socialna delavka Tjaša Drenik Kropivšek predstavila značilnosti demence, kako se z njo soočiti ter nekatere preventivne ukrepe v izogib tej bolezni, ki prizadene človekove možgane. Posledično se  pojavljajo motnje spomina, spremembe v razpoloženju in vedenju, težave z mišljenjem ali govorom ter negativni vplivi na vsakodnevne aktivnosti posameznika. Opozorila je tudi na to, da vsako pozabljanje še ni demenca. O tej bolezni govorimo, ko postane pozabljanje tako pogosto, da ovira dnevno rutino posameznika. Na konci je pokazala še različne miselne vaje, ki krepijo kognitivne sposobnosti.

Na spletni strani Nacionalnega inštituta smo našli deset preprostih napotkov za zmanjšanje tveganja za razvoj demence:

  1. Bodite telesno aktivni.
  2. Izogibajte se kajenju in čezmernemu pitju alkohola.
  3. Spremljajte svoje vrednosti krvnega pritiska, holesterola, sladkorja v krvi ter telesno težo in jih ohranjajte znotraj priporočenih vrednosti.
  4. Ostanite socialno povezani in radovedni.
  5. Jejte uravnoteženo in zdravo prehrano, bogato z žiti, ribami, stročnicami in zelenjavo.
  6. Izbirajte zdrave načine za spopadanje s stresom.
  7. Ohranjajte svoje možgane aktivne, preizkusite nekaj novega, začnite nov hobi ali se učite novega jezika.
  8. Poskrbite za svoj sluh, izogibajte se dolgotrajni izpostavljenosti glasnim zvokom in nosite slušni aparat, če vam sluh opeša.
  9. Zmanjšajte tveganje za padce in poškodbe. Razmislite o namestitvi ograj na stopnicah in oprijemal v kopalnicah.
  10. Zmanjšajte svojo izpostavljenost onesnaženemu zraku, kot so izpušni plini zaradi gostega prometa.

Želimo vam, da sami v največji možni meri poskrbite za svoje zdravje in tako zmanjšate tveganje za razvoj demence.